Lokaal opzetten van een server
PHP is een serverside scripting taal welke je ook lokaal kan testen. Je moet dan echter wel een server installeren. Dat klinkt misschien als iets dat buitengewoon ingewikkeld is als je je eerste stappen in PHP zet, maar dat valt enorm mee. Afhankelijk van je voorkeur, kan je het jezelf zo moeilijk en zo makkelijk makelijk als je wilt. Je kan uiteraard alle bestanddelen die je nodig hebt los downloaden en installeren (Apache, PHP, MySQL). Maar je kan ook gebruik maken van een pre-made server installer waar alles reeds ingebakken zit.
Er zijn een groot aantal server applicaties te vinden op het internet waarin zich reeds de benodigde materialen bevinden (Apache, MySQL en PHP). Je hoeft deze serverapllicaties alleen maar te downloaden en te installeren. Een aantal voorbeelden zijn: WampServer, AnalogX SimpleServer:WWW, Abyss Webserver for Windows, Xampp, EasyPHP etc.
Bij Albruna wordt met veel plezier gebruik gemaak van WampServer in combinatie met PHPDesigner. In PHPDesigner kan je zeer eenvoudig je scripts schrijven en meteen in het programma testen. De combinatie van lokale server en PHPDesigner maakt het schrijven van scripts (of dit nu (X)HTML, CSS, Javascript, PHP etc. is maakt niets uit), controleren op fouten en testen buitengewoon eenvoudig en snel.
Maar hoe zet je nu WampServer op? Dat gaat in 3 eenvoudige stappen.
Stap 1 > Download WampServer en dubbelklik de installer.
Stap 2 > Volg de instructies op
- Ga akkoord met de licentie voorwaarden (Als die voorwaarden je tenminste bevallen 😀 . Dus, altijd even doorlezen!).
- Kies een locatie om Wampserver te installeren (hou hierbij de standaard instelling C:wamp aan).
- Nu kan je kiezen of je een snelkoppeling op je bureaublad en een snelstart koppeling wilt plaatsen.
- Als je Firefox hebt geinstalleerd dan wordt er gevraagd of je deze browser als de standaard browser voor WampServer wilt gebruiken. Wil je dit niet of heb je geen Firefox geinstalleerd dan kan je zelf kiezen voor een andere browser door te zoeken naar de browser exe file.
- Daarna kan je je mailserver instellingen toevoegen (als je deze niet weet kan je dit zo laten als het is, je kan dan echter geen mail versturen).
- Nu ben je klaar met de installatie en kan je de server meteen starten.
Je ziet onderstaand icoontje in je taakbalk naast je klokje. Daar moet het slotje in het midden van het icoontje zwart zijn. (heeft dit slotje een rode of gele kleur dan is er iets niet helemaal goed gegaan en kan je onder andere zoeken voor oplossingen op het forum).
Klik met je linkermuisknop op het icoontje en je ziet het hoofdmenu van de server.
Klik op “Localhost” en de browser opent zich en je ziet het volgende scherm.
Onder “Your Projects” staat nu nog niets omdat je daar nog niets geplaatst hebt.
Stap 3 > Maak een map met bijvoorbeeld de naam “mijn map” aan in C:wampwww en plaats je scripts in deze map.
Nu kan je je eerste scriptje gaan schrijven. Bijvoorbeeld het volgende script:
- <? php echo “Hello World”; ?>
en sla dit scriptje op met de naam hello_world.php in de map C:wampwwwmijn map. Open localhost en je ziet het volgende
Onder Your Projects zie je nu je map “mijn map” staan. Als je die aanklikt zie je wat er zich allemaal in deze map bevindt.
In dit geval dus het script hello_world.php. Klik dan op dit script en voila hello_world.php drukt “Hello World” af op je scherm.
De server werkt!
Mocht je in een uitzonderlijk geval de volgende melding krijgen “Forbidden You don’t have permission to access / on this server” of een vergelijkbare error ga dan naar c:windowssystem32driversetc en open met kladblok de hosts file en voeg deze regel toe
127.0.0.1 localhost
en sla de hosts file op.