Lange url korter maken
Je kan heel eenvoudig je eigen hostingruimte gebruiken om een lange url korter te maken en deze link dan bijvoorbeeld te gebruiken in Twitter. Om dit voor elkaar te krijgen maak je gebruik van YOURLS. Maak je ook gebruik van de ‘oude’ Tweetdeck om te tweeten dan wordt het allemaal nog simpeler. We laten je dan óók zien hoe je in TweetDeck zelf de url kan verkleinen door gebruiken te maken van YOURLS.
We gaan eens stap bij stap langs hoe dit in zijn werk gaat.
Ga naar de website van YOURLS https://yourls.org/ en klik op de download knop.
Deze knop brengt je naar een nieuwe pagina met alle oude en nieuwe YOURLS versies. Download de laatste stabiele versie welke op het moment van schrijven versie 1.5 is.
Nadat je hier op de link van versie 1.5 geklikt hebt kom je nog 1 keer op een nieuwe pagina terecht waar je daadwerkelijk het bestand kan downloaden.
Download het bestand yourls-1.5.zip, pak het uit en plaats de inhoud van de map op de server. Als je in de root van de server WordPress hebt draaien dan is het zaak om de bestanden in een aparte map te plaatsen. In dit voorbeeld plaatsen we de bestanden in een map genaamd shorturl. In diezelfde map plaatsen we ook een bestand met de naam .htaccess en in dit bestand zetten we de volgende code:
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /somedir/
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.*)$ /somedir/yourls-loader.php [L]
</IfModule>
Op de plaatsen waar het woord somedir staat plaatsen we nu shorturl omdat dit de folder is waarin we YOURLS hebben geplaatst.
Heb je toch de mogelijkheid, omdat je geen WordPress installatie hebt staan in de root van je server, om YOURLS in de root te installeren dan plaats je in het .htaccess bestand de volgende code:
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule ^(.*)$ /yourls-loader.php [L]
</IfModule>
Aan deze code hoef je niets te veranderen.
Maak nu eerst een nieuwe MySQL database aan. Zodra je deze hebt aangemaakt, ga je op je harde schijf in de yourls-1.5 folder naar de map includes waarin zich het bestand config-sample.php bevindt. Dit bestand hernoem je naar config.php en je opent het bestand om daarin je database en login gegevens te plaatsen.
Je vult op regel 15 op de plaats waar het woord dbuser staat de databasegebruikersnaam in (de aanhalingstekens laten staan).
- define( ‘YOURLS_DB_USER’, ‘dbuser’ );
Je vult op regel 18 op de plaats waar het woord dbpassword staat het databasewachtwoord in (de aanhalingstekens laten staan).
- define( ‘YOURLS_DB_PASS’, ‘dbpassword’ );
Je vult op regel 21 op de plaats waar het woord yourls staat de databasenaam in (de aanhalingstekens laten staan).
- define( ‘YOURLS_DB_NAME’, ‘yourls’ );
define( ‘YOURLS_DB_HOST’, ‘localhost’ ); en define( ‘YOURLS_DB_PREFIX’, ‘yourls_’ ); op regels 24 en 27 kan je laten zoals ze zijn.
Je vult op regel 34 op de plaats waar het woord https://site.com staat de locatie van YOURLS op je server in (de aanhalingstekens laten staan). In dit voorbeeld zou dat dus zijn https://www.jouwsite.nl/shorturl
LET OP! Je mag deze url NIET afsluiten met een slash “/”
- define( ‘YOURLS_SITE’, ‘https://site.com’ );
Op regels 52 en 53 zie je het volgende staan:
- ‘username’ => ‘password’,
‘username2’ => ‘password2’ // You can have one or more ‘login’=>’password’ lines
Als je een beperkt aantal mensen toegang wilt geven tot het admin gedeelte van YOURLS dan kan je meerdere gebruikersnamen en wachtwoorden invullen. In dit voorbeeld geven we alleen onszelf toegang. Je haalt dus de gehele 1ste regel ‘username’ => ‘password’, inclusief de komma aan het eind weg. Bij de nu overgebleven regel plaats je waar username2 staat je gebruikersnaam en waar password2 staat je wachtwoord.
Als je dit allemaal gedaan hebt dan plaats je het config.php bestand op de server in de map user.
Nu surf je met je browser naar de map admin en het bestand install.php (https://www.jouwsite.nl/admin/install.php en installeer je YOURLS.
Als je dit gedaan hebt en alles is in orde dan zie je het volgende scherm.
De waarschuwing aangaande het .htaccess bestand kan je negeren omdat je dit zelf al hebt gedaan (zie hierboven).
Nu is de installatie voltooid en kunnen we inloggen om eens te zien hoe het YOURLS administratie gedeelte eruit ziet. Je had eerder al in het config.php bestand (regels 52 en 53) een gebruikersnaam en wachtwoord ingevuld en deze heb je nu nodig om in te loggen.
Zodra je ingelogd bent kom je in het administratie deel.
Je ziet dat er een drietal voorbeeld reeds aanwezig zijn van korte links. Helemaal aan de linkerkant zie je de eindcode die iedere verkorte link krijgt, daarnaast de titel van de pagina waar je heen linkt, daarnaast de datum wanneer de link verkort is, daarnaast het IP adres van degene die dat gedaan heeft, daarnaast hoe vaak de verkorte link is aangeklikt (dit is handig, want als je zo’n link tweet, kan je zien of mensen wel je links in je tweets aanklikken) en daarnaast zie je een leeg veld waar, als je er met je muis over gaat, vier icoontjes ziet, waarvan de eerste, als je erop klikt, je statistieken toont die met die link van doen hebben, de 2de icoon je de mogelijkheid biedt om de link te delen op Twitter, Facebook en Friendfeed, de 3de icoon je de mogelijkheid biedt om zowel de oorpronkelijke als de verkorte link aan te passen en door op het 4de icoon te klikken kan je de gehele link verwijderen.
Klik nu links bovenin op de link Tools. Je gaat nu naar een pagina waar je het volgende vindt:
De code die daar staat heb je nodig in Tweetdeck.
Open Tweetdeck en klik rechtsbovenin op het 3de icoontje van rechts om naar de instellingen van Tweetdeck te gaan. In het nieuwe venster klik je links op Services en selecteer je bij Select the service you wish to use to shorten URLs
Other. Want we gaan onze eigen service gebruiken:-).
Nu plaats je achter de regel Other URL Shortening Endpoint het volgende:
- https://www.jouwsite.nl/shorturl/yourls-api.php?signature=SecurepasswordlessAPIcall&action=shorturl&format=simple&url=%@
waar jouwsite.nl staat vul je uiteraard het adres van je eigen site in en waar staat SecurepasswordlessAPIcall vul je de code in, die je onder Tools zag staan in het YOURLS adminstratie gedeelte (zie vorige afbeelding).
Als we nu een link invoeren in Tweetdeck dan zien we dat deze automatisch verkleint wordt.
Deze manier om links te verkleinen via een eigen installatie van YOURLS helpt de domeinnaam van je website bekender te maken, hetgeen weer een positieve invloed kan hebben op de bezoekersaantallen van je site.